cidetr'ye Reklam Ver!
Geri git   Cide Yöresel Platform > Kastamonu Genel > Kastamonu İlçeleri > azdavay
Kendini Tanıt Şifremi Unuttum Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Cezalı Üyeler Bütün Forumları okunmuş kabul et

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 09-29-2007   #1 (permalink)
asicideli
 
asicideli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: n/a
Konular: 1609
Standart Azdavaydan

Akçasu...



Akçasu; Azdavay Cide yolu üzerinde ilçeye 10 km. uzaklıktadır. Vali Tevfik Sırrıgür Çeşmesi olan bu yerde buz gibi bir su sizi beklemektedir. Belediye tarafından yapılan piknik masları ve ormanlık bir alanın içinde olması nedeniyle yaz aylarında halkın dinlenmek ve piknik yapmak için akın ettiği mesire yeridir.




SUĞLA YAYLASI



Hani bir yağmur yağar ya birden, hani gök gürler ya arkasından, işte öyle bir yer..

İstanbul'u Ankara'ya ulastiran E6 otoyolunu Gerede'de ardınızda biraktiginizda Bati Karadeniz bolgesi karsilar sizi;
Bir tarafta Anadolunun yüce bir dagı Ilgaz diger yanda "Aldirma Gonul Aldirma" sarkisini vuran her dalgayla mirildanan Sinop Kalesi , Bartin'dan Amasraya cikarken denize duyulan kavusma arzusu, kiyiyi orumcek gibi agi gibi sararak kivrilarak kaybolan yollar, gozalabildigine uzanan daglar, acıyı icinde saklamıs gelir kapısı komur ocaklari. Ve tam bunlarin ortasinda daglarin arasinda Ihlamur kokulari arasinda bir yer saklıdır; Kastamonu'ya bagli Azdavay Ilcesi..


3. Azdavay hasret gunu senlikleri icin yola cikiyoruz. Her yil Temmuz ayinin ilk haftasonuna tarihlenen senlikler; Azdavay Belediyesi , Istanbul ve Ankara yardimlasma derneklerinin katkilariyla Azdavay'a 10 Km uzaktaki sugla yaylasinda yapilmakta. Bizimde koyumuz olan Sarnic'a bagli sugla yaylasi; gurgen , cam agaclari ile bugday tarlalari arasinda uzanan, artik kullanilmayan un degirmenleri ve yaza nispet buz gibi serin "Bunguldek suyu" ile bir cennet. Koyun yetistirdigi hayvanlari icin yiyecek ve su kaynagi olan yaylaya, senliklerde temiz olabilmesi icin koylunun 15 gundur hayvanlari getirmemelerini sevincle ogreniyorum. Tesekkurler hepinize.


Her tarafta binlerce insan ve araba ile mahseri bir kalabalik karsiliyor bizi. Benim gozum yesilde. Altin , petrol degil yemyesil zumrut cikan bir maden ocagi burasi. Madenden disari cikmadan onun degerini anlamiyorsunuz hele birde cikinca bir parcasini dahi gorseniz ozlem kapliyor icinizi. Bir de sicaklik. Bu topraklarin bereketi insanina da karismis. Bolgenin goce dayali olarak ,sayilari gittikce azalan insanlari, bir kasik aşi da olsa paylasir ne varsa sizinle. Egeyi Akdenizi de gezdim, paranin gozlerini burudugu insanlarla tanistim bir yandan ekonomik zorluklara katlanan insanlarimiza uzulurken bir yandanda paranin buralara girip sahip oldugumuz son seyleri de alip goturmesnden korkuyorum. Bu duygularla senliklerin yapildigi yeri geziyorum, ilerleyen yasina ragmen senliklerin mimari Azdavay Belediye Baskani Osman Karakas 'ı ve kosusturmasini hayret ve takdirle izliyorum iyiki varsin baskan. Son anda yanarak bozulan bir jenerator icin o kosustura dursun ben akrabalarimla kaynasiyorum her gorustugumuzde aradan aylar yillar gecen tanidiklar. Aramizdan gecen su gibi onca aya ragmen bir kopru gibi bizi birbirine tutan baglar kopmamis. Hepsiyle tek tek konusmak sarilmak istiyorum.





Özenle düzenlenmiş , boyanmış , en güzel kokulara bezenmiş, bayram sabahı gibi hazırlanmış çam ve gürgen ağaçları o kadar güzellerki. Gölgelerinde göklere bakarken ılık çimenler tüm enerjimi yeniliyor. Kendimden geçiyorum..

Bu kosusturma arasinda aciktigimizi hatirlayip cevreden toplanan kuru odunlarla sac da yapilan cokelek peynirinden gozleme yemeye geliyor sira, yaninda soguk yayla ayrani, sonra kuyu kebabi ustune karpuz, agzinizi sulandirmak icin degil yukarida sozunu ettigim iddiali "cennet" sozunun gercekligine sizi inandirmak istiyorum.

Kastamonu Valisi , milletvekilleri , ilce belediye baskanlarinin katilimlariyla , ev sahibi sifatiyla Azdavay Belediye baskanininin ve Sarnic koyu muhtarinin acilis konusmalariyla senlikler basliyor Azdavay'in rengarenk gunluk koy kadini giysileriyle bezenmis folklor ekibi kizlarimizi ayaklarinda bahar yesili lastikleri tamamliyor. Folklor oyunlarinda giyilen elbiseler genelde gecmis kulturleri yansitir ama bizde durum farkli. Bu gosterileri izleyenlerin coguda ayni gunluk kiyafetleriyle gelmisler. Yorede ve Turkiye'de baska hic bir yerde rastlanilmayan bu kiyafet; "çokü" denilen dokuma basortunun altina giyilen ve ipe dizilmis boncuklarla cene altindan gecerek cevrelenen ic basligi , renkli cicekli bir elbise uzerine simlerle islemeli yelek , el dokumasi bele sarilan kusak uzerine cok amacli bir önluk onlugu tutan ve elbiseyi saran bel hizasinda bir serit, ayak ustu gorulebilen renkli genis pacali alt giysisi buna uygun corap ve lastikler. Hala Azdavay'da en cok giyilen gunluk kiyafetimiz.




Davul , Zurna , Kemane esliginde folklor gosterileri , Yayla guzeli yarismasi , Futbol Voleybol karsilasmalari Azdavayli Safiye'nin Azdavay Atılım orkestrasi ile verdigi konser, Istanbuldan gelen HAYFEM Haydarpasa Folklor Egitim Merkezi gosterileriyle hasret senlikleri kultur senligine donusuyor.






Sonra izledigim bir haberle neden buralarin bizi cektigini daha iyi anliyorum. Atalarinin ilk Dogu - Bati savasi olan ve Bati'nin galibiyetiyle sonuclanan Truva savasindan sonra Bartin'dan kopup Kuzey Italya'ya geldigine inanan bir grup Italyan, bisikletlerle Bartin'a donus yolculuguna cikiyorlarmis. Antik cagda Paflagonia diye adlandirilan bizide icine alan tum Bati Karadeniz bolgesinin Italya ile ortak bir kulturu olabilecegini ogranmek heyecan veriyor.




Koyde ziyaret ettigim amcam 'da Sugla senliklerinin yapildigi yerin tam karsisindaki tarlalarda eskiden gavur evlerinin izlerinin bulundugunu ve bazi tarla isimlerinin hala "gavurcali" gibi isimler aldigini soylemesi iddialari dogrular nitelikte. Azdavay ne demek, Ayvat koyu, Catak, Erencuk, Yumacik, Gumurtler, Takazlar, Umar, Valay, Daday, Şaraban, Dereyucek, Domla koylerinin anlamlari neler? Merak ediyorum gecmisimi ve bu topraklara bir borc biliyorum bu gizi arastirmayi.

Sonra aksam ustu Azdavay'a gidiyoruz.

Yolun iki yani boyunca uzanan ihlamur agaclari en guzel kokulariyla karsiliyorlar bizi. Bogazici koprusunun kopyasi Asiklar koprusu Istanbul'dan gelenlere yabancilik cektirmiyor. Geceleyin belediye parkinda cicekler arasinda daglarin ustunden sohbetimize katilan dolunay , yazin solugunu kestigi sehrin yanindan usulca akan kisin simarik cocugu Devrekani cayi var. Daglarin arasına saklanmıs Azdavay'i o gece ıcın birakip erik, armut, elma agaclariyla cevrili evimize geliyoruz. Daglarda yetisen kaya findigi bahcenin hukumdari benim gibi yukselmekte.

Eskden kapimizin onunden yukselen kayalara cikar ve hayallere dalardim, ormanlarinda mantar aradigim odun kestigim dag cilekleri topladigim Azdavay 'I ve dunyayi dusunur butun yollari gidip sonunu bulmayi isterdim . Yanima bir suru bidon benzin alip yola cikmayi en sonunda tum yollarin bittigi bir yere ulasacagimi sanirdim. Simdi anliyorumki yollar degil insan bitiyor ve herkesin yolunun bir sonu var. Insallah uzun olacak yolunuzda Azdavay'dada bir mola vermeyi unutmayin..

Kalin saglicakla,



Saray Şelalesi...



Her tarafından tarih ve doğal güzellik fışkıran Kastamonu’ nun yeni bir doğal güzelliği daha keşfedildi. Azdavay ilçesinin Saray köyünde bulunan Başdeğirmen şelalesi ziyaretçilerini adeta mest ediyor.


Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte yaklaşık 4 asır öncesine dayandığı tahmin edilen Başdeğirmenler mevkiinde bulunan şelale, doğallığı, tabi güzelliği ve berrak suyuyla Kastamonu turizminin yeni değeri olma yolunda ilerliyor. İl Genel Meclis Üyesi olan Azdavay’ ın Saray Köyünden Niyazi Çakır’ ın gayretleriyle ortaya çıkarılan, araba yolu yapılan, çevre düzenlemesi gerçekleştirilen Başdeğirmen şelalesi şimdiden ziyaretçi çekmeye başladı. Bizanslılar döneminde kurulduğu bilinen Saray köyü’ nde bundan 30 – 40 yıl öncesine kadar bir kilise ile bir manastırın duvarları ayaktaydı. Aynı zamanda bir kervansarayın da bulunduğu bilinen Saray köyü bu tarihi değerleri koruyamamasına rağmen, Başdeğirmen Şelalesi’ ne sahip çıkacağa benziyor…


Azdavay şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede Saray Köyü’ nün batısında yer alan şelalenin düzeltilmiş toprak yolu, yapılan çevre düzenlemesiyle oluşturulan mesire alanı ile ziyaretçilerin zorlanmadan ulaşabilecekleri ve tabiatın eşsiz güzelliği eşliğinde doğanın musiki resitalini dinleyebilecekleri Başdeğirmen Şelalesi’ ni mutlaka görün!
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla
Etiket :




Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
azdavaydan kareler Recep YouTube Video Paylaşım Forumu 0 08-13-2007 02:42 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:14 PM .


Telif Hakları vBulletin v3.6.8 © 2000-2009, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
Tercüme Eden : Mehmet37 •CideTR.Com ® 2008 Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Alıntı Yapmak Yasaktır•
Tema Düzenleme Mehmet37
Sponsor Reklam
cidetr'ye Reklam Ver!
cidetr'ye Reklam Ver!