|
|||||||
| Kendini Tanıt | Şifremi Unuttum | Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Cezalı Üyeler | Bütün Forumları okunmuş kabul et |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yönetici
Ettiği Teşekkür: 298 976 Mesajına 2.183 Kere Teşekkür Edlidi Konular: 1678
Tecrübe Puanı: 10
![]() |
DEVREKANİ YÖRESİNDE KIYAFET Kastamonu’ yu adım adım gezdiğimizde değişik renk ve biçimde kıyafetlerle karşılaşıyoruz. Sahil kesiminde ayrı, iç kısımlarda ayrı hatta aynı ilçenin değişik köylerinde ayrı kıyafetlere rastlamak mümkündür. İlçemizde de farklılaşan bu kıyafet çeşitliliğini kısaca anlatmaya çalışalım. Devrekani ilçesi ve yakın köylerinde Erkek kıyafetlerinde diğer bölgelerden farklı bir özellik görülmez iken, kadın giysilerinde farklı özellikler sergilenmektedir. Şimdi bunları sırası ile kısaca açıklamaya çalışalım. Devrekani ilçe ve köylerinde erkekler eskiden çarık lastik, kinotlu pantolon (Paçaları dar ve düğmeli,kalçaları geniş) , üstte yelek,ceket,fes,takke,sonraları ise şapka giyilmiştir.İç çamaşır olarak da bez dokuma iç donu ve göynek , iplikten örme fanila ,giyilirken günümüzde modern hazır giyecekler kullanılmaktadır. Kadın giyeceklerinde ise günlük kıyafetler ile düğün ve çarşı kıyafetleri farklılık göstermektedir. Ayrıca kadın kıyafetlerinde sahile yakın köyler ile iç kesimler arasında da farlılıklar görülmektedir. Sahile yakın köylerde kadınlar ayakta naylon veya çarık lastik, yün çorap,basma kumaştan yapılan boy entarisi,belde bağlanan dokuma kuşak,kazak veya yelek,başta ise sarı yazma ve atkı eski kıyafetler olarak kullanılmakta iken bazı köylerimizde halen aynı giyecekler devam etmektedir. İç kesimlerde ise bele bağlanan kuşak yerine ön bezi denilen dokuma önlükler, başta ise sarı yazma yerine beyaz tülbent ve atkı yerine de boy çarı denilen dokuma büyük boy çarşaflar günlük ve çarşı (Pazar) kıyafeti olarak kullanılırken günümüzde modern kıyafetler yerini almıştır. Ayrıca kadın kıyafetlerinde oyalı yazma, boncuklu ve işlemeli yemeniler ve dantelli giyecekler kadın giyecekleri olarak kullanılmaktadır. Not: Dokuma tezgahlarında dokunan ve adı Devrekani bezi diye geçen iç giyecekleri ve ön bezi yapılan bu giyeceklere artık rastlamak mümkün değildir. Bunları dokumaya yeniden başlanılmıştır. |
|
|
|
![]() |
| Etiket : basma, devrekani yoresinde kiyafet, dokuma, giyim |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
|
|